Κάτω από τον εξωτερικό σμάλτο των δοντιών μας και στο εσωτερικό της οδοντίνης υπάρχει μία κοιλότητα μαλακού ιστού που ονομάζεται οδοντικός πολφός, ο οποίος περιέχει τα νεύρα του δοντιού, φλέβες, αρτηρίες και λεμφικά αγγεία. Οι ριζικοί σωλήνες είναι πολύ μικρά και λεπτά χωρίσματα, τα οποία ξεκινούν να διακλαδώνονται από το πάνω μέρος του πολφού μέχρι την άκρη της ρίζας. Ένα δόντι έχει τουλάχιστον ένα, και συνήθως, όχι περισσότερους από τέσσερις ριζικούς σωλήνες.

Γιατί αισθάνομαι πόνο;
Όταν ο πολφός μολύνεται, λόγω κάποιας βαθιάς κοιλότητας ή κάποιου κατάγματος που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν, ή λόγω κάποιου τραυματισμού, μπορεί να νεκρωθεί. Ο κατεστραμμένος ή νεκρός οδοντικός πολφός αυξάνει τη ροή του αίματος και την κυτταρική δραστηριότητα. Έτσι το δόντι δε μπορεί να καταπραΰνει μόνο του την πίεση που ασκείται από το εσωτερικό του. Συνήθως αισθάνεστε πόνο στο δόντι όταν δαγκώνετε κάτι με αυτό, κατά το μάσημα, καθώς και όταν έρχεται σε επαφή με ζεστά ή παγωμένα τρόφιμα και ροφήματα.
Γιατί χρειάζομαι απονεύρωση;
Επειδή το δόντι δε μπορεί να γιατρευτεί μόνο του. Χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη θα εξαπλωθεί, το οστό γύρω από το δόντι θα αρχίσει να εκφυλίζεται και το δόντι μπορεί να χαθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος χειροτερεύει μέχρι να φτάσει ο ασθενής σε σημείο που χρειάζεται άμεση οδοντιατρική φροντίδα. Η μόνη εναλλακτική, συνήθως, είναι η εξαγωγή του δοντιού. Αυτό μπορεί να κάνει τα γύρω δόντια να στραβώσουν, προκαλώντας δυσκολίες. Παρόλο που η εξαγωγή είναι φθηνότερη, το κενό που μένει απαιτεί την τοποθέτηση εμφυτεύματος ή γέφυρας, η οποία θα κοστίσει πολύ περισσότερο από την απονεύρωση. Όταν έχουμε την επιλογή είναι πάντα προτιμότερο να κρατούμε τα δικά μας δόντια.
Πώς γίνεται η διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας;
Αφού αφαιρεθεί όλη η τερηδόνα και η μολυσμένη οδοντική ουσία εντοπίζονται τα στόμια των ριζικών σωλήνων. Στη συνέχεια με τη βοήθεια μηχανοκινούμενων εργαλείων , εργαλείων χειρός και πλύσεις με ειδικά αντιμικροβιακά διαλύματα και φάρμακα γίνεται απομάκρυνση του μολυσμένου ιστού και η απολύμανση του ριζικού σωλήνα. Το τελευταίο στάδιο είναι η πλήρωση – έμφραξη των ριζικών σωλήνων με ειδικό υλικό γουταπέρκα, έτσι ώστε να εμφραχθούν ερμητικά οι ριζικοί σωλήνες και να μην επιτραπεί η μελλοντική επαναμόλυνση του σωλήνα. Μετά το πέρας της θεραπείας γίνεται πάντα μια ακτινογραφία για να ελεχθεί η πλήρωση των ριζικών σωλήνων.

Μετά την απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία) χρειάζεται κάτι άλλο το δόντι μου;
Με τη διαδικασία της απονεύρωσης έχουμε αντιμετωπίσει την φλεγμονή, τον πόνο τη μόλυνση των ριζικών σωλήνων. Αυτό που δεν έχουμε εξασφαλίσει είναι η αντοχή του δοντιού στις μασητικές πιέσεις. Για να καταλήξει ένα δόντι να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία σημαίνει ότι είχε πολύ βαθειά τερηδόνα, άρα έχει χαθεί πολύ οδοντική ουσία. Με το να σφραγίσω απλά το δόντι αυτό που καταφέρνω είναι να "κλείσω" απλά την κοιλότητα που υπάρχει. Δεν προστατεύω καθόλου τα εναπομείναντα τοιχώματα του δοντιού από το να σπάσουν (το κάταγμα είναι η συνηθέστερη αιτία απώλειας των ενδοδοντικά θεραπεύμενων δοντιών).
Προκειμένου να εξασφαλίσουμε και μηχανική αντοχή του δοντιού θα πρέπει να προστατέψουμε τα εναπομείναντα τοιχώματα του δοντιού είτε με μια στεφάνη – θήκη ή με μία επένθετη κατασκευή.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!