Εξαγωγές

ododiatros_eksagoges
Ξηρό φατνίο

Μετά από μία εξαγωγή η πιο σοβαρή μετεξακτική επιπλοκή από άποψη της ενόχλησης του ασθενούς είναι το ξηρό φατνίο ή φατνιακή οστείτιδα. Εμφανίζεται μεταξύ της τρίτης και τέταρτης μετεγχειρητικής ημέρας και το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο ισχυρότατος πόνος στην περιοχή της εξαγωγής. Κλινικά παρατηρείται απογύμνωση του φατνίου και μερική ή ολική αποσύνθεση του θρόμβου. Επίσης τις περισσότερες φορές παρατηρείται έντονη κακοσμία και σύστοιχη λεμφαδενίτιδα.

Η διάρκεια της επιπλοκής ποικίλλει από 5-10 ημέρες. Η επιπλοκή αυτή εμφανίζεται σε ποσοστό 3-4 % των απλών εξαγωγών, ενώ σε περιπτώσεις χειρουργικής εξαγωγής και κύρια αφαίρεσης τρίτων γομφίων συναντάται συχνότερα.

Είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον γιατρό για την μείωση των συμπτωμάτων.

eksagoges
Μετεξακτικές Οδηγίες

  • Μετά την εξαγωγή θα πρέπει να εφαρμοστεί πίεση με γάζα για 30 – 45 λεπτά. Μετά την εξαγωγή και για 12 με 24 ώρες πιθανόν να υπάρχει μία μικρή αιμορραγία στο στόμα σας, η οποία δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει αφού η ποσότητα του αίματος είναι φαινομενικά μεγάλη λόγω της αναμιξής του με το σάλιο. Εάν παρόλα αυτά θεωρείτε ότι έχετε αιμορραγία από την περιοχή της εξαγωγής επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό.
  • Για την ανακούφιση από τον μετεξακτικό πόνο συνιστώνται μη ασπιρινούχα παυσίπονα. Αν ο πόνος γίνεται χειρότερος μετά το πρώτο 48ωρο τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό.
  • Αν υπάρξει μετεξακτικό οίδημα (πρήξιμο) μπορεί να είναι εκτεταμμένο και να συνοδεύεται από ‘δέκατα’, εκχύμωση του δέρματος και δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος. Τα προβλήματα αυτά αρχίζουν να υποχωρούν σταδιακά μετά από τις πρώτες 48 ώρες. Η έκταση του οιδήματος μπορεί να περιορισθεί με την χρήση ψυχρών επιθεμάτων που εφαρμόζονται συνολικά για 15΄στην περιοχή της επέμβασης με διάλειμμα 15΄κάθε φορά και για συνολικό διάστημα 6 ωρών μετεξακτικά.. αν το οίδημα γίνεται χειρότερο μετά τις πρωτες 48 ώρες τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό.
  • Εάν τοποθετήθηκαν ράμματα είναι μη απορροφήσιμα και θα πρέπει να αφαιρεθούν μετά απο 7 ημέρες.
  • Θα πρέπει να αποφεύγετε την εκμύζηση του τραύματος καθώς και την παρενόχλησή του με την γλώσσα σας.
  • Για τις πρώτες 48 ώρες μετά την εξαγωγή θα πρέπει να αποφεύγετε την κούραση περιορίζντας ανάλογα την δραστηριότητά σας.
  • Η διαιτά σας για τις πρώτες 48 ώρες θα πρέπει να είναι υγρή ή ρευστή ή κρύα. Μετά το πρώτο 48ωρο η διαιτά σας είναι συνηθισμένη προσέχωντας όμως να μην μασηθεί τροφή πάνω στο τραύμα.
  • Θα πρέπει να παίρνετε τα φάρμακα που θα σας δοθούν πάντοτε σύμφωνα με την συνταγή που σας χορηγήθηκε.
  • Η καθαριότητα του τραύματος εξασφαλίζεται με πλύσεις αλατόνερου (διαλύετε 1 κουτάλι τoυ γλυκου αλάτι σε 1 ποτήρι νερό που προηγουμένως έχετε βράσει και αφήσει να κρυώσει). Οι πλύσεις γίνονται 3-4 φορές την ημέρα και ιδιαίτερα μετά από την λήψη τροφής, αρχίζουν το πρωί της 1ης μετεξακτικής ημέρας και συνεχίζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα.
  • Η επανεξέταση, εκτός απροόπτου, γίνεται μετά από 1 εβδομάδα για την αφαίρεση των μη απορροφήσιμων ραμμάτων. Για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!