Προληπτική Οδοντιατρική

ododiatros_prolipsi

Η τερηδόνα είναι μια χρόνια μολυσματική, πολυπαραγοντική νόσος που προκαλεί τη διάλυση των οδοντικών ιστών και δημιουργείται από τη δράση των οξέων που παράγονται από το μεταβολισμό των υδατανθράκων από τα μικρόβια.

Είναι μια νόσος που προσβάλλει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού και ειδικά έχει μεγάλη έκταση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στη χώρα μας δυστυχώς και σύμφωνα με όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία, η τερηδόνα έχει φτάσει σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα προσβολής, ειδικά στον παιδικό πληθυσμό. Tη στιγμή μάλιστα, που οι δείκτες της τερηδόνας σε άλλες χώρες πέφτουν και οι επιδημιολογικές τους μελέτες δείχνουν μία μείωση που φτάνει μέχρι και 60%.

Η μείωση αυτή της τερηδόνας αποδόθηκε σε δύο κύριους λόγους. Ο ένας ήταν η αλλαγή της φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση της τερηδόνας και ο άλλος, η εφαρμογή ολοκληρωμένων προληπτικών προγραμμάτων σε ατομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Υπάρχει πληθώρα αποδείξεων πια από πολλές μελέτες, ότι η βλάβη της τερηδόνας τα δόντια, όχι μόνο μπορεί να προληφθεί αλλά και να αναχαιτιστεί χωρίς να εξελιχθεί σε κοιλότητα που θα χρειάζεται έμφραξη.

Από τη στιγμή που μία έμφραξη θα τοποθετηθεί σε να δόντι είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι το δόντι αυτό σε ένα "χ" χρόνο στο μέλλον θα έχει σοβαρότερα προβλήματα και μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε εξαγωγή.

Ένα ολοκληρωμένο προληπτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  • Διδασκαλία καλής στοματικής υγιεινής: Βούρτσισμα – νήμα
  • Χρήση φθοριούχων: Τοπική εφαρμογή φθορίου - Φθοριούχο στοματόπλυμα
  • Προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών
  • Αλλαγή συνηθειών διατροφής

Η ονομαστή φράση "ένα καθαρό δόντι ποτέ δεν τερηδονίζεται" χρονολογείται από το 1800 μΧ.
Η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να αφαιρέσει όλη την πλάκα από ένα δόντι και ειδικά την πλάκα από τα σημεία απ’ όπου ξεκινά η τερηδόνα όπως είναι οι οπές και οι όμορες επιφάνειες.
Στο σημείο αυτό έρχεται η χρήση του οδοντικού νήματος για να περιορίσει το πρόβλημα από τις όμορες επιφάνειες και τα sealants για τις μασητικές επιφάνειες. Αλλά και αυτά δεν είναι αρκετά, γιατί τερηδόνα και πάλι ίσως έχουμε, εκτός αν υπάρχει το φθόριο. Το φθόριο το οποίο έχει αποδειχθεί να είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης της τερηδόνας.

Βούρτσισμα

  • Καθαρίζονται επιφάνειες του δοντιού και απομακρύνονται πλάκα και μικροοργανισμοί.
  • Διαταράσσεται η πλάκα, ποτέ δεν ωριμάζει και έτσι δεν φτάνει να γίνει τερηδονογόνος.
  • Μετά τα γεύματα αφαιρούνται τα συστατικά των τροφών και εκείνα που είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό των μικροβίων.

Φθόριο

Το φθόριο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του προληπτικού προγράμματος. Το φθόριο προσροφάται από τις οδοντικές επιφάνειες και γίνονται πιο ανθεκτικές στα οξέα που παράγονται από το μεταβολισμό τν μικροβίων. Τα οξέα αυτά είναι υπεύθυνα για την απασβεστίωση της αδαμαντίνης και την επακόλουθη τερηδόνα.

Η χρήση του φθορίου μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

  • Φθοριούχο οδοντόκρεμα: Οι περισσότερες οδοντόκρεμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν φθόριο. Η ποσότητα της φθοριούχου οδοντόκρεμας εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και την συγκέντρωση της οδοντόκρεμας σε φθόριο.
    Αξίζει να τονίσουμε ότι η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι στο πεδίο του παιδιού έτσι ώστε να εξοικιώνονται με τη χρήση της ενώ η οδοντόκρεμα όχι διότι λόγω της γεύσης μπορεί να την καταπόσουν και να πάθουν δηλητηρίαση.
  • Τοπική εφαρμογή φθορίου στο οδοντιατρείο σε 6 μηνιαία ή ετήσια βάση ανάλογα με τον τερηδονικό κίνδυνο του παιδιού.
  • Φθοριούχο σσστοματόπλυμα: Τα χρησιμοποιούμενα φθοριούχα στοματοπλύματα των 0,05 και 0,2 %NaF είναι τα πλέον συνηθισμένα και χρησιμοποιούμενα αντίστοιχα σε ημερήσια και σε εβδομαδιαία βάση. Η ηλικία από την οποία μπορεί να αρχίσει το παιδί να κάνει πλύσεις είναι η ηλικία των 8 ετών ή από τη στιγμή που θα ελέγχει την καταποσή του και δεν θα το καταπίνει. Το στοματόπλυμα ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες.

Προληπτικές Εμφράξεις Οπών - Σχισμών | Sealants

Η πλειοψηφία της τερηδόνας εντοπίζεται στις οπές και σχισμές. Το φθόριο αν και είναι πολύ οφέλιμο στις λείες επιφάνειες των δοντιών ελάχιστα ή καθόλου επιδρά στις μασητικές επιφάνειες.
Η πρόληψη της τερηδόνας στις οπές και σχισμές φτάνει το 100% όταν τα τοποθετούμενα sealants διατηρούνται στη θέση τους και εμφράσουν πλήρως τις εν λόγω περιοχές.

Αλλαγή συνηθειών διατροφής

Πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί η βλαβερή επίδραση της συχνότητας και όχι της ποσότητας των χρησιμοποιούμενων υδατανθράκων. Δεν θα πρέπει να καταναλώνονται υδατάνθρακες που προσκολλώνται στα δόντια και ιδίως μεταξύ των κυρίως γευμάτων.

Η γενική ιδέα της βλαπτικής δράσης των υδατανθράκων είναι: Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες τα μικρόβια τους χρησιμοποιούν ως τροφή. Με το μεταβολισμό τους παράγουν οξέα τα οποία αποδομούν αφαλατώνουν τις οδοντικές επιφάνειες, τις διαβρώνουν, έτσι προχωρούν και τα ίδια πιο βαθειά στη δομή του δοντιού και σιγά σιγά δημιουργούν κοιλότητα. Το οξινό περιβάλλον που προκαλούν διαρκει περίπου 30 λεπτά, διότι το σάλιο εξουδετερώνει σιγά σιγά τα οξέα και επαναλατώνει τη δομή του δοντιού. Αν καταναλώσουμε πάλι υδατάνθρακες ο κύκλος αυτός θα επαναληφθεί. Αυτό που θέλουμε είναι να τροποποιήσουμε τις διατροφικές συνήθειες έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα τέτοια μισάωρα με όξινο περιβάλλον στο στόμα μας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!